Tuntomerkit: Uuden sadon mukulat ovat alkaneet itää penkissä. Perunan silmästä työntyy esiin selvä itu. Pahimmillaan "itu" on muodostunut rönsyksi, jonka päähän on kehittynyt uusi peruna ? mukulat ovat selvässä ketjussa. Itu saattaa myös kasvaa maan pintaan uudeksi lehtiä versovaksi varreksi. Myös silmien ympärille muodostuneet mukulan erilaiset ulokkeet ja kyhmyt ovat oire penkissä itämisestä.
Esiintyminen: Perunan itäminen penkissä on fysiologinen kasvuhäiriö. Se syntyy, kun mukulasadon nopeimman kasvuvaiheen aikana, lähinnä heinäkuussa on poikkeuksellisen kuumaa ja kuivaa. Kuivuus ei kuitenkaan yksinään kykene tuottamaan ketjumukulointia, vaan sen käynnistymiseen tarvitaan, että penkin lämpötilan kohoaa yli +24 °C:een. Kuumissa ja kuivissa oloissa perunan kasvu pysähtyy; kasvusto vaipuu syvään kuumuus?kuivuushorrokseen. Mukulasadossa ei tapahdu lainkaan lisäkasvua, tai kasvu on hyvin hidasta. Sään viilennyttyä ja kosteuden palauduttua kasvu käynnistyy uudelleen, mutta yhteyttämistuotteet eivät jatkakaan varastoitumista ennen kasvun pysähtymistä syntyneisiin mukuloihin, vaan varsinkin pyöreämukulaisissa lajikkeissa alkaa kehittyä silmistä uusia rönsyjä ja mukuloita. Mukulamuodoltaan pitkänsoikeissa ? pitkissä lajikkeissa ilmiö näkyy ensi sijaisesti silmien ympäristön turpoamisen tuottamana eri asteisena ulokkeisuutena ym. epämuotoisuutena. Oireet ovat sitä voimakkaampia, mitä pidempään penkin lämpötila ylittää +24 °C:n rajan.
Merkitys: Sadossa on kahdessa vaiheessa syntyneitä mukuloita. Aikaisemmin syntyneistä mukuloista yhteyttämistuotteita on siirtynyt uusien itujen ja mukuloiden kasvuun. Tärkkelyskadon seurauksena mukulan malto on lasimainen, ja tärkkelyspitoisuus jää matalaksi. Myös uusien ketjuun syntyneiden mukuloiden tärkkelyspitoisuus on matala, koska niiden kasvuaika jää meillä tavallisesti liian lyhyeksi. Kun nostossa ja lajittelussa ei pysty kunnolla ulkonäön perusteella erottelemaan "lasimukuloita" normaalista sadosta, laatu on väistämättä kirjavaa. Erityisesti perunan kuiva-ainepitoisuus ja sen myötä myös jauhoisuus ja muut sisäisen laadun ominaisuudet saattavat vaihdella voimakkaasti samankin perunaerän sisässä.
Torjunta: kaikki tasaista ja keskeytymätöntä kasvua edistävät viljelytoimet
Samankaltaisia oireita aiheuttavat:
Teksti: Paavo Kuisma, PETLA 2010
|
Ituja ja ketjumukula Kuraksessa Kuva: Anne Rahkonen, PETLA
Ituja ja ketjumukula Posmossa Kuva: Terhi Mäkilä
Ketjumukulointia Serestassa Kuva: Jukka Kuoppala
Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja. |