Hätämukulat

Tuntomerkit: Siemenperuna ei taimetu lainkaan tai taimettuu hyvin heikosti ja kasvattaa penkissä suoraan iduista uusia mukuloita. Joskus mukuloita saattaa muodostua jo varastossa ennen istutusta.

Esiintyminen: Hätämukuloita syntyy fysiologiselta iältään vanhaksi ehtineen siemenperunaan itämislevon päättymisen jälkeen, kun hiilihydraattivarastot ovat kuluneet vähiin. Ilmiö käynnistyy, kun pitkään lämpimässä, vähintään +20 °C:ssa idätetty tai itänyt siemenperuna istutetaan kylmään maahan tai siirretään lämpimästä idätystilasta kylmään varastoon. Fysiologiselta iältään yli-ikäiseksi ehtineessä siemenperunassa hätämukuloita saattaa syntyä, vaikka perunoita olisi säilytetty ennen istutusta viileässä.

Lajikkeiden herkkyys vaihtelee. PETLAn kokemusten mukaan esim. nopeasti itävät ja taimettuvat tärkkelysperunalajikkeet Kardal ja Kuras ovat melko alttiita hätämukuloinnille.

Merkitys: Yleensä hätämukulointi on hyvin satunnaista, mutta esimerkiksi Keski-Euroopasta tuotu siemenperuna saattaa olla niin "vanhentunutta", että kasvusto voi jäädä hyvin aukkoiseksi ja epätasaiseksi.

Torjunta: istutuksen välttäminen kylmään maahan, siemenperunan vähittäinen totuttaminen kylmään ympäristöön ennen istutusta

Samankaltaisia oireita aiheuttavat: tiabendatsoli (Tecto), siemenperunan matala kalsiumpitoisuus

Teksti: Paavo Kuisma, PETLA 2010

Takaisin_etusivulle


Hätämukuloita Terranassa
Kuva: Anne Rahkonen, PETLA

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.