Perunannostossa ja käsittelyssä syntyy erilaisia mekaanisia vioittumia kuten kuoriutumia, mustelmia, iskemiä, ruhjeita, leikkautumia ja halkeamia.
Esiintyminen: Kuoriutumat, ruhjeet, leikkautumat ja halkeamat on helppo havaita päälle päin. Mustelmat ja iskemät kehittyvät maltoon usein ehjän pinnan alle.
Merkitys: Mekaaniset vioittumat sinänsä heikentävät etenkin ruoka- ja siemenperunan laatua. Kolhiintuneen sadon säilyvyys on vaarassa puutteellisissa varastointioloissa. Varastotauteja aiheuttavat bakteerit ja sienet tunkeutuvat mukulaan tuoreista haavoista ja kuoriutumista. Esimerkiksi kuivamädän ja sydänmädän aiheuttajat ovat haavaloisia.
Torjunta: Hellävaraisuus noston ja käsittelyn kaikissa vaiheissa, pudotuksissa korkeus max 30 cm, perunan reittien pehmustus. Heti noston jälkeen tehty nopea alkukuivaus ennen varastointia estää varastotautien alkuunpääsyn.
Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2004
|
Halkeama ja ruhje
Ruhje avattuna
Iskemä/mustelma avattuna ja halkeama
Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja. |