Vihreanappi

Tuntomerkit: Valon vaikutuksesta mukuloihin muodostuu lehtivihreää. Valoa saaneet mukulankohdat värjäytyvät vihreiksi.

Esiintyminen: Penkissä pintaan pilkistävät mukulanosat muuttuvat voimakkaan vihreiksi. Sadonkorjuun jälkeen tapahtunut vihertyminen ei useinkaan ole yhtä voimakasta ja jyrkkärajaista kuin peltovihertyminen.

Merkitys: Vihertyneet mukulat eivät ole elintarvikekelpoisia, koska valo kohottaa mukuloiden glykoalkaloidipitoisuuden haitallisen korkeaksi. Tärkkelysperunalla vähäinen vihertyminen ei haittaa. Siemenperunaksi vihertyneitä mukuloita voidaan hyvin käyttää. Valossa idätys viherryttää mukuloita ja ituja ja hillitsee samalla itujen pituuskasvua.

Ehkäisy: Vähintään 80 cm leveä riviväli, jotta penkistä saadaan riittävän iso. Mullataan tarvittaessa, myös penkit latistaneen sateen jälkeen. Matalaan mukulapesänsä tekevät lajikkeet istutetaan normaalia syvempään. Sato suojataan valolta noston jälkeen käsittelyn ja varastoinnin kaikissa vaiheissa. Herkimmät lajikkeet reagoivat jo muutaman tunnin valoaltistukseen.

Teksti ja kuva: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin kasvinsuojeluoppaan etusivulle

Vihertynyt p
Vihertymä

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.