Märkämätä

blötröta
Erwinia carotovora subsp. carotovora ja subsp. atroseptica

Tuntomerkit: Tyvimätäbakteeri ja märkämätäbakteeri aiheuttavat mukuloihin märkämätää. Mätä on visvaista ja pahanhajuista. Mädäntyminen voi alkaa napakuopasta (usein tyvimätäbakteeri), korkkihuokosista (usein märkämätäbakteeri) tai kuoren vioittumista. Lopputuloksena on mätä mukula, jota vain kuori pitää koossa.

Leviämistapa: Tyvimätäbakteeri (Eca) viihtyy vain perunalla eli se on siemenlevintäinen. Märkämätäbakteereja (Ecc)   esiintyy perunan ohella kaikkialla luonnossa ja tuotantoympäristössä. Märissä oloissa hapen puutteen seurauksena bakteerien määrä lisääntyy räjähdysmäisesti,  ja piilevä saastunta puhkeaa märkämädäksi. Märkämätäisten erien pilaantuminen etenee nostonjälkeisinä viikkoina.

Esiintyminen ja merkitys: Märkämätä voi pilata pahasti mukuloita jo ennen nostoa, jos kasvusto kärsii märkyydestä.

Sateisina vuosina ja kun nosto-olot ovat vaikeat, märkämätä aiheuttaa etenkin ruokateollisuusperunan varastoissa isoja varastotappioita.

Torjunta:: Mahdollisimman terveen siemenperunan käyttö, hygienia tuotantoketjun kaikissa vaiheissa, nosto kuivissa oloissa, sadon kuivaus ennen varastointia, oikeat varastointiolot. Pellon ojituksen ja maan rakenteen on oltava kunnossa vesiongelmien välttämiseksi.

Muistuttavia tauteja: Myös pakkasen palelluttamat mukulat ovat märkiä ja pehmeitä. Pilaantumisen alkuvaiheessa ne usein tuoksahtavat käyneiltä. Niitä mädättävät monet eri maabakteerit.

Teksti ja kuvat: Asko Hannukkala, MTT 2004

Takaisin_etusivulle

Tyvimätämukula 1 p

Tyvimätämukula 2 p
Märkämätä

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.