Skorv Streptomyces sp.
Tuntomerkit: Tavallinen perunarupi kuvioi mukulan kuorta tähtimäisinä rosoina. Oireiden mukaan puhutaan syvä-, koho-, tai pintaruvesta. Eräillä lajikkeilla tavataan myös verkkomaista rupea. Verkkorupi esiintyy mukulan kuoressa kulmikkaana verkkomaisena kuviointina. Pahasti verkkorupiset mukulat saattavat halkeilla kasvaessaan. Verkkorupea tapaa usein esimerkiksi Bintjessä, Brusessa ja Posmossa ja joskus Lady Clairessa.
Leviämistapa: Perunaruven aiheuttajia on kaikkialla perunaviljelmillä. Rupisen siemenperunan merkitys ruven levittäjänä on sen vuoksi vähäinen.
Esiintyminen ja merkitys: Perunarupea aiheuttavat sädebakteerit ovat yleisiä kaikkialla peltomaissa. Vähäinenkin rupi on ulkonäköhaitta. Rupi helpottaa satoa pilaavien tautien kuten esimerkiksi märkämädän tunkeutumista mukuloihin. Runsas rupisuus heikentää itämistä mukuloiden nahistuessa.
Torjunta: Rupitartunta tapahtuu mukulanmuodostusvaiheessa tai pian sen jälkeen, vaikka oireet näkyvät selvästi vasta käyttökokoisissa mukuloissa. Maan pitäminen tasaisen kosteana taimettumisesta kukinnan alkuun estää ruven muodostumista. pH-arvoiltaan yli kuuden olevissa maissa rupea esiintyy enemmän kuin happamissa maissa. Viljelykierrossa kalkitus on syytä tehdä heti perunan jälkeen tai viimeisenä perunavuonna. Alueille, joissa rupi on toistuva ongelma, on valittava mahdollisimman ruvenkestävä lajike.
Muistuttavia tauteja: Kuorirokko
Teksti: Asko Hannukkala, MTT 2004
|
Kuvat: Anne Rahkonen
Klikkaamalla kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja. |