Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Kuorirokko

pulverskorv
Spongospora subterrenea

Tuntomerkit: Kasvukauden aikana mukuloihin kehittyy aluksi vaaleita, myöhemmin punertavanruskeita, pulleita rakkuloita. Yksittäisiä rakkuloita tai rakkuloiden muodostamia pieniä ryppäitä voi esiintyä muissakin perunan maanalaisissa osissa, kuten juurissa, rönsyissä ja versoissa. Halkaisijaltaan rakkulat ovat aluksi 0,5 - 2 mm, mutta kasvavat syksyyn mennessä vielä jonkin verran. Rakkulat puhkeavat mukuloiden tuleentuessa. Kuivuessaan ne painuvat kraaterimaisiksi ruskean itiömassan täyttämiksi laikuiksi. Kuorirokon laikut ovat pyöreämpireunaisia kuin rupilaikut.

Leviämistapa: Kuorirokon aiheuttaja on sienitauti, joka leviää siemenperunan sekä saastuneen maan mukana.

Esiintyminen ja merkitys: Kuorirokko on perunamaissa melko yleinen. Se haittaa perunan ulkonäköä. Merkittäväksi taudin tekee se, että maltokaariviroosi säilyy kuorirokkosienen lepoitiöissä ja leviää niiden mukana.

Kuorirokon esiintyminen vaihtelee vuosittain. Lepoitiöt tarvitsevat itääkseen runsaasti vettä. Tauti puhkeaa, jos mukulanmuodostusvaiheessa tai pian sen jälkeen on runsaita sateita. Tautia esiintyy runsaimmin kosteissa pellonosissa.

Torjunta: Kuorirokkoa ei voi torjua kemiallisesti. Terve siemenperuna estää taudin leviämisen uusille pelloille. Kasvinvuorotus hillitsee tautia, mutta ei hävitä sitä kokonaan. Maahan pesiydyttyään kuorirokkosieni säilyy lepoitiöinä mullassa vuosikausia - jopa vuosikymmeniä.

Muistuttavia tauteja:     Perunarupi

Teksti: Asko Hannukkala, MTT 2004

Takaisin_etusivulle

Kuorirokko 1 p
Kuva: Anne Rahkonen

Kuorirokko mukula p
Kuva: Asko Hannukkala 

Kuorirokko juurissa p
Kuorirokko perunan juurissa
Kuva: Asko Hannukkala

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.