Leskenlehti n

hästhov
Tussilago farfara

Tuntomerkit: Leskenlehti on kevään ensimmäinen keltaisena kukkiva kukka pellonpientareilla ja tienvarsilla.  Keltaiset kukat ovat suomujen peittämien kukkavanojen päissä. Lehdet ilmestyvät kukinnan jälkeen.  Ne ovat leveän herttamaisia, täysikasvuisina päältä lähes kaljuja, alta tiheään vaaleakarvaisia, 20? 30 cm leveitä. Siementaimen sirkkalehdet ovat pitkulaiset, ruodilliset, 5?10 mm pitkiä. Ensimmäiset kasvulehdet ovat hammaslaitaisia ja villakarvaisia.

Esiintyminen ja merkitys: Leskenlehti on Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen ja harvinaistuu pohjoista kohden. Kasvi viihtyy kosteissa kasvupaikoissa pientareilla, joutomailla sekä pellonlaidoilla etenkin savipitoisessa maassa. Viljelykasvin varjostuksen puuttuessa leskenlehti leviää laajoiksi kasvustoiksi.

Muistuttavia kasveja: Sirkkalehdet muistuttavat piharatamon sirkkalehtiä.

Leviämistapa: Monivuotinen. Leviää siemenistä ja juurakonpaloista. Leskenlehti kasvattaa monikerroksisen 60?70 cm:n syvyyteen ulottuvan elinvoimaisen juurakon, minkä tekee kasvista vaikeasti torjuttavan.

Torjunta:  Kemiallinen torjunta tehoaa, mutta torjuntatulos on harvoin täydellinen. Leskenlehden syvä juurakko vaikeuttaa varsinkin mekaanista torjuntaa.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2010

Takaisin_etusivulle

Leskenlehdet

Leskenlehti kukat

Leskenlehden kukka

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.