Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Kirvat

bladlöss
Aphididae

Tuntomerkit ja kehitysvaiheet: Kirvat ovat pieniä pehmeäihoisia hyönteisiä. Perunalla voi elää useita lajeja, kuten persikkakirva, orapaatsaman perunakirva, ansarikirva, koisokirva ja tuomikirva. Kirvojen väri vaihtelee kellanvihreästä ruskeanvihreään. Aikuiset kirvat ovat parin kolmen millin mittaisia ja toukka-asteet samannäköisiä, mutta pienempiä.

Kirvat talvehtivat munina talvi-isäntäkasvillaan. Keväällä ilmojen lämmetessä munat kuoriutuvat ja pari uutta sukupolvea siivettömiä kirvoja synnyttää eläviä poikasia, kunnes siivellinen sukupolvi syntyy. Kirvat siirtyvät peltokasveille lisääntymään ja imemään kasveista nesteitä. Keskikesällä syntyy uusi siivellinen sukupolvi, joka siirtyy talvi-isäntäkasville munimaan talvimunat.

Leviämistapa: Kirvojen siivellinen sukupolvi lentää lyhyitä matkoja, mutta voi ilmavirtojen mukana kulkeutua satoja kilometrejä.

Esiintyminen ja merkitys: Kirvojen esiintyminen perunalla vaihtelee vuosittain. Imentä ei sinänsä vaikuta perunasatoon. Kirvat voivat kuitenkin levittää haitallisia viruksia, joista Y-virus on pahin. Tuomikirva on yleisin virusten levittäjä. Siemenperunaviljelmillä kirvojen torjunta on erittäin tärkeätä. Kirvat saavat viruksen yksittäisistä sairaista perunoista terveiden joukossa tai lähistön kotipuutarhureiden pikkupalstoilta.

Muistuttavia lajeja: Eri kirvalajien erottaminen toisistaan on hankalaa.

Torjunta: Kirvoja ja muita tuhohyönteisiä voidaan torjua Karate 2.5 WG, Karate Zeon-tekniikka, Maatilan Syhalotriini  Biscaya OD 240, Sumi Alpha 5 FW ja Tuhoeläinaine 20093-valmisteilla perunakasvustosta. Kirvojen levittämiltä viruksilta kyseiset  torjunta-aineet eivät suojaa, sillä vahinko ehtii yleensä tapahtua ennen kuin kirvat saadaan pois kasvustosta. Tilanteessa, jossa alkukesällä esiintyy poikkeuksellisen runsaasti imeväsuisia tuhohyönteisiä, kuten kaskaita, luteita ja kirvoja, voi niiden torjunnasta olla satohyötyä.

Teksti: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin_etusivulle

Kirvoja
Kirvoja
Kuva: Anne Rahkonen

Koisokirva
Koisokirva
Kuva: Anne Rahkonen


Tuomikirva, siivekäs
Kuva: Sirpa Kurppa

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.