Tuotannossa syntyy sivutuotteena perunapulppaa ja/tai -rehua. Tuotantoprosessissa peruna kulkeutuu pesun, murskauksen ja soluneste-erotuksen jälkeen märkäseulontaan, jonka jälkeen erotetusta kuidusta valmistetaan joko pulppaa tai rehua. Pulppa kuivataan kiekkopuristimella noin 27% kuiva-ainepitoisuuteen. Pulppa soveltuu käytettäväksi rehusekoittamoilla turkiseläinten rehun raaka-aineeksi ja nautarehuksi yli 4 kuukaudenikäisille naudoille. Pulppaa toimitetaan myös ureoituna, jolloin pulpan varastointiaikaa voidaan kasvattaa. Pulppa soveltuu myös apevaunuruokintaan.
Perunarehua syntyy, kun perunakuitua seulonnan jälkeen kuivataan dekantoimalla noin 16 % kuiva-ainepitoisuuteen. Perunarehu säilöö itsensä maitohappokäymisen avulla. soveltuu erityisen hyvin apevaunuruokintaan.
Perunakuidusta valmistettujen tuotteiden rehuarvot:
Rehulaji |
Kuiva-aineessa
(/kg rehun KA) |
RV- Rehussa haj.
(/kg rehua) |
Korvaus-luku |
|
KA
% |
RY |
ME
MJ |
OIV
g |
PVT
g |
HVO
% |
RY |
OIV
g |
PVT
g |
kg/ry |
Perunarehu, tuore
|
16 |
0,86 |
10,0 |
91 |
-84 |
50 |
0,14 |
15 |
-13 |
7,1 |
Perunapulppa, puristettu |
27 |
0,78
|
9,1 |
80
|
-80 |
50 |
0,21 |
22 |
-22
|
4,8 |
Perunapulppa, puristettu ja ureoitu |
27 |
0,78 |
9,1 |
81 |
45 |
86 |
0,21 |
22 |
12 |
4,8 |
Lähde: Helsingin Yliopisto, Rehutaulukot ja ruokintasuositukset
Perunarehu:
- varastoidaan rehusiiloon tai vastaavaan, jäätyy talvella, joten peitettävä
- säilöö itse itsensä maitohappokäymisen kautta
- hyvä maittavuus, ruokinnan voi aloittaa vaikka heti
- voi korvata puolet viljarehuyksikön määrästä
- soveltuu erinomaisesti apevaunuruokintaan liha- ja lypsykarjalle
|
Perunapulppa:
- varastointi vain korkeintaan yksi viikko, käytettävä tuoreena
- kuiva-ainepitoisuuden nostamiseksi tuotteeseen lisätty kalkkia, josta kivennäistä (Ca)
- nautarehuna yli 4 kk ikäisille naudoille
- soveltuu erinomaisesti apevaunuruokintaan
- maittavuutta voi lisätä esim melassileikkeellä tai valkuaismelassilla jolloin valkuaispitoisuus nousee
- rehuyksikkötarpeesta voi korvata 20-25%
|
Perunapulppa, ureoitu:
- lisätty ureaa 2% tuorepainoyksikköä kohden
- varastoidaan rehusiiloon tai aumaan, peitetään muovilla, ei painoteta, suojattava jäätymiseltä ja valolta
- käyttökelpoista 3-4 viikon kuluttua , jonka jälkeen ruokinta voidaan aloittaa
- nautarehuna yli 4kk ikäisille naudoille
- soveltuu erinomaisesti apevaunuruokintaan
- maittavuutta voidaan lisätä melassileikkeellä tai valkuaismelassilla, valkuaispitoisuus nousee
- rehuyksikkötarpeesta voi korvata 20-25%
|
Perunarehun- ja pulpan ruokinnasta on tarpeellista tehdä suunnitelma yhdessä ruokintaneuvojan kanssa! |
Perunapulppaa syntyy sivutuotteena
|